Süreci, 5 yıldır var olan ve son 2 yılda mülkün satışının gerçekleşmesiyle kesinleşen; şuan için de satış işlemi bitmiş bir olgu olarak özetleyen Türkiye Nakliyeciler Derneği(TND) Genel Sekreteri Basman, ‘’ Burası AK Zirve Grubu tarafından satın alındı. Satış sözleşmesinde yer alan maddeye göre söz konusu mülkü satın alan şirket, Ambarlar için Hadımköy mevkiinde yeni bir yer yapacak. Ambarlar’ın taşınma işlemi tamamlandıktan sonra ise şirket Zeytinburnu mülkünde inşaat yapımına başlayabilecek. ‘’ dedi.
‘’Bir Takım Birleşmeler Olacak’’
Ambarlar’ın, ‘Hadımköy mevkiinde yer alan yeni yerine taşınma işleminin önümüzdeki 18 aylık süre içerisinde gerçekleşeceğinin altını çizen Hakkı Basman; Ambarlar’ın, Lojistik Köy olarak ilan edilen Hadımköy mevkisine en kısa sürede çok daha modern, çağdaş ve her türlü lojistik hizmet üreten internet portalı ile ulaşabilirliği kolaylaşacak firmalar olarak yenilenerek taşınacağını bildirdi.
Devamında:
‘’Söz konusu durum sonrasında Ambarlar’da ciddi bir kabuk değişimi yaşanacak. Mevcut sistemler daha da gelişecek. Taşınma işlemiyle birlikte sisteme dahil etmeyi planladığımız toplama araçları ve toplama merkezleriyle sözünü ettiğim kabuk değişimi süreci tabiri caizse ‘’Bangır bangır’’ gelecek. Bu değişimi gören firmaların Ambarlar ile birlikte yapmayı düşündükleri şirket evlilikleri veya Ambarlar’ı şirket bünyesine davet etme teklifleri de bulunuyor. ‘’ dedi.
‘’Bizim İçin Taşınma, Çok Ciddi Bir Geçiş Süreci…’’
Basman, ''Şuanda Ambarlar’a gerek yurt içinden gerekse yurt dışından yatırımcı firmalar ‘’Ambarlar’a nasıl bir katkıda bulunabiliriz?’’ noktasında birçok destek veriyor. Bizim için taşınma çok ciddi bir süreç. Şöyle ki; buranın yaklaşık 90 yıllık bir tarihi var.
Ben, TND bünyesinde bulunan yaklaşık 120 üyemizin sektörde var olmasını ve varlığını çok sıkı bir şekilde devam ettirmesini istiyorum. Nesilden nesile devam eden bu sektörün kaybolmaması için şahsım ve TND adına elimizden gelen tüm çabayı göstereceğimizi söyleyebilirim. Son dönemlerde, İstanbul Ticaret Odası(İTO)’ndan ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği(TOBB) Sektör Meclisi’nden ciddi anlamda destek almaktayız. Türkiye’nin jeopolitik konumu sebebiyle lojistik çalışmalarının Türkiye’nin kalkınma planları içerisine alınması bizim için son derece umut vericidir.
Yurtiçi ve yurtdışında nakliye portalında yapılması planlanan tüm projelerde yer almayı hedeflemekteyiz.
Öz eleştiri yapmak gerekirse basın, yayın ve medya tarafında TND olarak eksikliklerimizin olduğunun bilincindeyiz ancak bunu bir şekilde gidermeye başladık. Buna devam da edeceğiz. Ambarlar’ın Zeytinburnu’nda bulunan arazisinin satışa çıkmasıyla birlikte hem arazinin değeri aracılığıyla hem de şahsımın İTO 24. No.’lu Taşımacılık ve Meslek Komitesi Başkan Yardımcılığı ve TOBB Sektör Meclisi Yönetim Kurulu’ndaki görevlerim dolayısıyla sektör temsilcileriyle iç içe olmaktan doğan bir sinerji kazandık. Bu konuda UND, UTİKAD Başkan ve Yöneticilerine ayrıca teşekkür ederiz.
İstanbul’da bulunan neredeyse bütün esnafın ve kobilerin nakliyeleri bizim tarafımızdan yapılıyor. Bu sebeple şuanda piyasada Ambarlar’ın taşınması sonrasında ne olacağı merak konusu… İstanbul’daki esnaf ve kobinin yanı sıra yurt dışı tedarik firmaları da bizimle çalışıyor.
En büyük sıkıntımız ise Hadımköy’e gittiğimizde mesafe uzayacağı için ‘’iş kaybımız olacakmış’’ endişesi duymamız. Fakat bu tür endişeler, toplumda bu tür zamanlarda hep doğar. Biz İstanbul içerisindeki mevcut toplama merkezlerimizi geliştirerek ve bu merkezlere yenilerini ekleyerek bugün ki taşıdığımız yük kapasitesinden kesinlikle aşağıya düşmeyeceğiz. Hatta Hadımköy’e gittiğimizde Lojistik Tedarikçilere daha yakın olacağımızdan daha çok ivme kazanacağımızı düşünüyoruz.
‘’Lojistik Köy Projesi’nin İşleyişinden Yanayız’’
Türkiye’de konuşulan bir Lojistik Köy Projesi vardı. Yapılması düşünülen yerlerden bir tanesi de Hadımköy’deydi. Biz, her zaman Lojistik Köy Projesi’nin işlenmesinden yanayız. Projesinin bir an önce işler hale gelmesi gerektiğini düşünüyoruz.
Konu hakkında geçtiğimiz günlerde Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı(UBAK) yeni projeler beraberinde Lojistik Köy çalışmasının ilk aylarda olmasa da bir an önce olması için ellerinden geleni yaptıklarını duymak son derece güzel. Gelişen süreçte 3. Köprü ve havalimanı ile bağlantılı olacak tren hattının da lojistik projelerde atak yapacağını ifade etmektedir.
‘’Türkiye’deki İlaç Nakliyesi’nin Yüzde 95’ini Biz Yapıyoruz’’
Diğer tüm kargolardan ayrılma noktamız; direkt olarak aktarmasız taşıma yapmamızdır. Türkiye’deki ilaç nakliyesinin yüzde 95’ini biz yapıyoruz. Gerçekleştirdiğimiz tüm ilaç sevkiyatlarımızda depolama kullanmadığımız ve günlük sevkiyat yaptığımız için günlük olarak yapılıyor. Bu konuyla ilgili olarak da son iki ay içerisinde Sağlık Bakanlığı tarafından beşeri ve tıbbi cihaz ürünlerinin daha iyi bir şekilde taşınması ile ilgili bazı toplantılar yapıldı. Bu toplantılara Dernek olarak Sağlık Bakanlığı tarafından çağrıldık. ‘’Neler yapılabilir, koşullar daha iyi hale nasıl getirilebilir’’ noktasında görüşlerimiz alındı. Konuyu Ambarlar olarak yakından takip ediyoruz ve bu işin destekçisiyiz.
‘’Yeni Yerimiz ile Birlikte Yenilikler de Geliyor’’
Bizim sektör için bazı hedeflerimiz vardı. Fakat Türkiye’nin içinde bulunduğu seçim dönemi sebebiyle sektörel baz da birtakım aksamalar yaşandı. Yeni yerimize geçtikten sonra ise umuyoruz ki hiçbir sıkıntımız kalmayacak.
Taşınma işlemimiz sonrasında yeni yerimizde lojistik depolama, ilaç nakliyesi ve parsiyel taşımacılığı olmak üzere üç tane ayrı departman şeklinde çalışmalarımız olmasını hedefliyoruz.
Şuan da daha öncesinde sözünü ettiğim gibi taşımalarımız direkt olarak yapılıyor ancak taşınma sonrasında -ihtiyaç halinde, müşterilerimizin istekleri doğrultusunda-, tarafımızca gerekli depolama alanları yapmamız sonucunda; serbest, gümrüksüz depolama seçenekleri ile alternatif lojistik yapma hedefindeyiz.
‘’En az 10-12 Tane Toplama Merkezi Yapmayı Düşünüyoruz’’
İstanbul’da yapmayı planladığımız toplama merkezlerinin gerçekte fiili olarak olması gerekmiyor. Günümüzde özellikle akıllı cep telefonlardan sonra her alanda birçok işleyişi çok daha kolay bir hal aldı. Bu sebeple biz, İstanbul’un belirli ilçeleri ve bölgeleri tespit edilerek küçük irtibat ofisler ve gezici araç parkları yaparak akıllı telefonlar aracılığı ile gelen siparişleri yapılan bu alanlara aktarmayı düşünüyoruz. Böylece esnafımızın ve kobilerimizin yapacağı ticareti kolaylaştırmış olacağız. Belki bunun için maliyetlerimiz biraz yükselecektir. Ama tüm bu durumlara karşı göğüs gereceğiz.
Anadolu Yakası’nı saymıyorum çünkü orada zaten ayrı bir oluşum içerisindeyiz. Avrupa Yakası’nda en az 10-12 toplama merkezi yapmayı düşünüyoruz. Mevcut firmaların Anadolu Yakası’nda şubeleri bulunuyor.
‘’Bazı Yanlış Anlaşılmalar Var’’
Çalıştığımız birçok firma IP Tabanlı Sistem ve Altyapı’ya oldukça önem veriyor. Herkesin kendi işletim sistemiyle ve kullanmış olduğu nakliye programlarıyla müşteriler arzu ettikleri takdirde online olarak teslimatlarını görebiliyor. Ancak sistemin Ambarlar bünyesinde yokmuş gibi düşünülüyor.
‘’Hatta Ambarlar’da hala şu da düşünülüyor: Acaba Adrese Teslimat Yapılıyor mu?’’
Bu konu bizim için her zaman sorun olmuştur. Uzun yıllardır adres teslimi yapıyoruz. Hatta şöyle bir durumda söz konusu… Çalıştığımız birçok firmanın İstanbul’da şubeleri bulunuyor. Bu şubeler Anadolu Yakası’ndan Avrupa’ya, Hadımköy’den Kıraç’a kadar olan alanlarda konumlanmış durumda. Biz bu sebeple taşımalarımızı adresten alıp adrese de götürüyoruz. Konunun özellikle altını çizmek istiyorum. Ambarlar’da uzun yıllardır yanlış aksettirilen adres teslimatının olmadığına ilişkin durum yanlıştır. Uzun yıllardır yapılmaktadır.
‘’Sıkıntılarımız Yok mu? Elbette Var; Tahsilât Sorunları Yaşıyoruz’’
Az önce sözünü ettiğim sektörel bazda yaşanan duraklamalar sonlandı. Ciddi hareketlenmeler yaşanmaya başladı. Halk ‘’İstikrar’’ dedi. Ancak hala tahsilat sıkıntısı yaşamaya devam ediyoruz. Nakliye ve lojistikte işin tamamlanma süreci hizmet bedelinin karşılığını aldığınız; tahsilatı yaptığınız sürenin sonunda tamamlanır. Örneğin; bir koli konfeksiyonu İstanbul’dan aldınız, Mersin’e götürdünüz ve teslimatı tamamlandı. Ancak o işin ödemesi yapılmadıysa hizmet akdi tamamlanmamıştır. İş var ancak tahsilat sıkıntısı da var. Seçim sonrası inşallah asgariye ineceği temennisi içerisindeyiz.
‘’N2 ve K1 Yetki Belgeleri’nin Ortak Taşıma Yapabilmesinin Kanun Haline Dönmesini İstiyoruz’’
Tüm bunlar dışında sözünü etmek istediğim bir durum daha var. K1 ve N2 Yetki Belgeleri’nin ortak taşıma yapabilmesi söz konu… Bu durum geçici bir yönetmelikle devam ediyor. 4925 Sayılı Kanun çerçevesinde çok büyük bir sıkıntımız yok ancak bunun geçici yönetmelikten çıkıp kanun haline gelmesini istiyoruz.
‘’Gabari Yükseklik 4.20 Mt. Olsun’’
Araçlardaki gabari yükseklik diye tabir ettiğimiz bir yükseklik var. Gabari yükseklik şuanda 4.05 Mt. ancak uluslarası alanda konteynır yüksekliğinin 4.20 Mt. kadar kullanılabilirliği var. Eğer konteynırlar 4.20 Mt. taşıyabiliyorsa, biz de taşımak istiyoruz. Bu durumun bizim taşıma hacmimizden çaldığı için konunun standartlara uygun hale getirilmesini istiyoruz. Söz konusu durumla ilgili uygulanan cezalar bizi üzüyor.’’ dedi.